אדם יחיד, שותפות או חברה אשר במסגרת עסקיהם עומדים למכור נכס, סחורה, או מקרקעין, או לחלופין לתת שירות, נדרשים להירשם כעוסק במשרדי מע"מ (מס ערך מוסף).
תהליך פתיחת תיק מע"מ
על מנת לבצע רישום עסק יש לפעול באחת משתי הדרכים הבאות אותן רואה החשבון יבצע עבורכם בצורה מקצועית, מנוסה ואחראית:
- להיכנס לאתר מערכת פניות הציבור (מפ"ל) של רשות המסים ולמלא את הפרטים הדרושים.
- להגיע באופן אישי למשרד המע"מ האזורי הקרוב למקום העסק או הפעילות העסקית ולמלא את המסמכים הנדרשים.
נציין כי עסקים אשר זכאים להירשם בתור עוסק פטור יכולים לבצע את רישום העסק באמצעות האינטרנט או באמצעות דואר אלקטרוני כך שאין צורך להגיע באופן פיזי למשרדי רשות המיסים. בנוסף, נגיד כי כאשר מי שפותח את העסק הינו קטין חובה שהטופס לרישום ימולא יוגש וייחתם באמצעות נציגו, כלומר הורה או אפוטרופוס.
נמליץ מאוד כי ביצועי פעולות אלה יהיו באמצעות רואה חשבון, יועץ מס או עורך דין במקום באופן אישי.
האם יש הבדל בין הרישום במע"מ כעוסק פטור, עוסק מורשה או חברה בע"מ?
נציין כי אכן יש הבדלים אשר נוגעים למסמכים הנדרשים ולתקנות בהן יש לעמוד בכל אחד מסוגי העסקים הללו, ניתן לקרוא מידע נוסף בקישורים הבאים:
עוד על תהליך הרישום:
- הרישום חייב להיות מבוצע מהיום אשר בו החלה הפעילות העסקית ולא יאוחר מכך.
- מי שמקים עסק אשר תהליך הקמתו ממושך רשאי להירשם כבר בשלבי ההקמה עוד בטרם החל לפעול.
שירותי רואה חשבון לפתיחת תיק במע"מ
מספר העוסק שבעל העסק יקבל במע"מ במהלך הליך הרישום הוא מספר תעודת הזהות של בעל העסק או מספר הח.פ עבור חברה בע"מ. מי שפותח תיק במע"מ צריך להצהיר על מחזור העסקאות השנתי הצפוי של העסק. על פי מחזור זה ייקבע מעמדו במע"מ, כלומר האם הוא יסווג כעוסק פטור או מורשה. עם זאת, בעלי מקצועות ועיסוקים מסוימים מחוייבים להירשם כעוסק מורשה גם אם מחזור עסקאותיהם השנתי נמוך מהסכום אשר נקבע – 120,000 ש"ח נכון לשנת 2024.
- בסיום תהליך הרישום יקבל בעל העסק תעודת עוסק מורשה מנציג מע"מ או תעודת עוסק פטור (תעודת העוסק מורשה היא תעודה זמנית עד אשר תישלח לבעל העסק התעודה הקבועה. התעודה תוצג במקום בולט בעסק.
- כמו כן בעל העסק יקבל הסבר על חובת הדיווח, כלומר אם עליו לדווח פעם בחודש או פעם בחודשיים וזאת על פי גובה מחזור העסקאות, לצורך העניין עוסק פטור חייב לדווח על מחזור עסקאותיו רק פעם אחת בשנה עד לתאריך 31 בינואר.

ניהול ספרי העסק
עליכם לנהל פנקסי חשבונות בהתאם להוראות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות התשל״ג – 1973) משולב עם תקנות מס ערך מוסף (ניהול פנקסי חשבונות התשל״ו – 1976). את פנקסי החשבונות והרישומים הקשורים לניהול העסק עליכם לשמור במשך שבע שנים.
סכום המע״מ מחושב בשיעור קבוע ממחיר העסקה (נכון לינואר 2024 שיעור המע״מ הוא 17%). במקרה של עסקה אשר מחירה מושפע מיחסים מיוחדים בין הצדדים כגון בני משפחה או חברים, מחיר העסקה לעניין המס יהיה המחיר הנהוג בתנאים הרגילים או סך העלות בתוספת הרווח המקובל בענף.
מהי חשבונית עסקה
יש צורך להמציא ללקוח חשבונית עסקה עבור כל מכירה או מתן שירות בעסק. נתיין כי חשבונית עסקה תקינה כוללת את כל הפרטים שלהלן:
שם העוסק, מספר עוסק, תאריך הוצאת החשבונית, מספר תעודת המשלוח אם יש תעודת משלוח, שם הלקוח וכתובתו, תיאור הטובין או השירות, היחידה שלפיה נמדדת הכמות, הכמות, מחיר היחידה וסכום החשבונית.
מהי חשבונית מס?
במידה והעסק הינו עוסק מורשה אתם רשאים להוציא חשבונית מס במקום חשבונית עסקה, ואתם חייבים לעשות זאת לפי דרישת הלקוח. חשבונית מס משמשת כהוכחה לעוסק מורשה אשר מקבל אותה לצורך ניכוי מס תשומות המותרת בניכוי. על החשבונית לכלול את כל הנתונים הבאים:
שם העוסק וכתובת העסק, המילים ״עוסק מורשה״, מספר ״עוסק מורשה״, המילים ״חשבונית מס״, המילה ״מקור״ (על-גבי מקור החשבונית בלבד), מספר החשבונית (מספר סידורי), תאריך הוצאת החשבונית.
נציין כי בחשבונית המס יש צורך לציין את הפרטים הבאים:
פירוט העסקה, מספר ותאריך תעודת משלוח (כשיש צורך להוציא תעודת משלוח), המחיר ללא המס (סכום המס בנפרד והמחיר הכולל), חתימת העוסק או חתימת עורך החשבונית מטעמו.
שימו לב, חשבונית אשר חסרים בה אחד או יותר מהנתונים או שהנתונים בה אינם מדויקים או מלאים לא תוכל להיחשב כחשבונית שהוצאה כדין.
ניכוי מס תשומות
עוסק זכאי לנכות מהמס שהוא חייב בו את מס התשומות אשר כלול בחשבונית מס שהוצאה לו כדין, או הצהרת יבוא או מסמך אחר שאישר המנהל, וזאת בלבד שהצהרת הייבוא או חשבונית המס מכילים את שמו של העוסק, וכן שהניכוי יעשה בתוך שישה חודשים מיום הוצאת החשבונית או ההצהרה.
שימו לב, לא ניתן לנכות מס תשומות אלא אם מדובר בהוצאות לשימוש לצרכי העסק. על התשומה לשמש בעסקה חייבת במס (מס בשיעור מלא או בשיעור אפס) ולא עבור עסקה פטורה ממס. מס תשומות אשר שילם עוסק לפני רישומו כדין יהיה ניתן לניכוי כל עוד הוא יוכיח להנחת דעתו של המנהל כי התשומות אכן נרכשו בשלבי הקמת העסק ושימשו להקמתו.
קיימת אבחנה בין שני סוגי תשומות:
- תשומות על ציוד ונכסים קבועים אשר נוגעות לרכישת מבנה וציוד הקבע של העסק אשר אינם מיועדים למכירה במסגרת הפעילות הרגילה של העסק: רכישת קרקע לעסק, הקמת מבנה או רכישת מכונות לעסק.
- תשומות על רכישות שוטפות לצורכי העסק כגון קניית מלאי סחורות לצורך מכירתן בעסק, רכישת חומרים המשמשים למתן שירות בעסק, וכן הוצאות על שירותים הניתנים לצורכי העסק כמו ייעוץ, טלפון, חשמל ומים.
פתיחת תיק במע"מ באמצעות שבתאי בירן ושות'
משרד רו"ח שבתאי בירן הוקם בשנת 1988 וקרוב ל-40 שנים הוא שומר על מוניטין גבוה ורמת שירות מיטבית למאות לקוחותיו. המשרד מתמחה במגוון רחב מאוד של שירותים כלכליים וחשבונאיים, כולל מעורבות ולקיחת חלק בפעילויות של משרדי ממשלה רלוונטיים, מועצת רואי החשבון וחברות ציבוריות רבות.
היתרונות שלנו על פני מתחרים רבים, וביניהם ליווי מלא בתהליך פתיחת תיק במע"מ, יחס אישי חם, חשיבה יצירתית ואינדיבידואלית לגבי כל לקוח וזאת על מנת למקסם את כל הזכויות אשר מגיעות לבעל העסק. אנחנו צוות ותיק ומנוסה עם יכולות ואמצעים דיגיטליים מתקדמים.
מחפשים ליווי רואה חשבון בפתיחת תיק במע"מ? זקוקים למידע נוסף? צרו איתנו קשר עוד היום בטלפון 050-7622227 ונשמח לעמוד לשירותכם!